Bomen kappen Ermelo Harderwijk

Geplaatst op

Deze week is het bomen kappen Ermelo Harderwijk afgerond. Drie eiken zijn beschadigd door een schuttingbrand aan de voet van de eikenbomen zijn verwijderd d.m.v. klim- en afvangtechniek. Dit was noodzakelijk omdat een hoogwerker niet bij de plaats zelf kon komen en omdat er zeer beperkte werkruimte aanwezig was om veilig te kunnen werken.

Hieronder volgt een samengevat onderzoek geconstateerd door onze boomverzorger, waarna (na het verstrekken van vergunning) het kappen van eiken is vrijgegeven. Op 21 mei 2016 hebben wij een boomkwaliteitscontrole uitgevoerd. Onderstaand volgen puntsgewijs onze bevindingen:

Visuele waarnemingen

 • Taksterfte in de kroon – 70-80% / voornamelijk aan één zijde. Geen (her)groei van blad en/of knoppen zichtbaar.
 • Brandschade aan de schors, beginnend net boven de voet oplopend tot ca. 4 m. hoogte. De voet heeft intense stralingswarmte opgelopen (zwart geblakerd); naar boven toe minder stralingswarmte.

Constatering

Cambium, gelegen achter de schors en bast is door de stralingswarmte onherstelbaar beschadigd tijdens de groeiperiode. Gevolg is een blokkade in de sapstroom omdat de vaten in het cambium tijdens de stralingswarmte zijn “geëxplodeerd.” Met name eiken zijn hier zeer gevoelig voor. Dit uit zich in acute takkensterfte in de kroon, vaak aan één zijde. Bij beuken wordt ditzelfde verschijnsel veroorzaakt door te vroeg opsnoeien waardoor de zon de bast verhit. (Zonnebrand.) Er is de stralingshitte opgetreden tijdens een brand aan de schutting, direct geplaatst achter de Eik zelf.

Onderhoudshistorie

In 2015 is de kroon gesnoeid. Dit was duidelijk waarneembaar waaruit blijkt dat in dat jaar voor de brand normale groei heeft plaats gevonden. Kapadvies vanwege het feit dat slechts 25% van de kroon aan één zijde levensvatbaar is. Omdat de boom op een verhoging (talud) staat en naar het huis overhelt is kappen noodzakelijk. Voor meer advies klik op: boomverzorging.

Meer referenties

Laden…
 • Flora Sandwijck

  Flora Sandwijck Flora Sandwijck

 • Tuinaanleg aan het water uitgevoerd naar een tuinontwerp van Reesink Hoveniers

  Tuinaanleg Reesink Hoveniers heeft deze tuinaanleg aan het water gerealiseerd met flonder (E), een nieuw gazon (C), bestrating (B) bestaande uit Oud Hollandse tegels antraciet 100 x 100 gecombineerd met dikformaat betonklinkers antraciet(D) en een groentetuin (B). Deze tuin is aangelegd aan een gracht, de vlonder is aan het water verlaagd en bereikbaar via een […]

 • Hoveniersbedrijf Soest

  Hoveniersbedrijf Soest

 • Schutting plaatsen in regio Zeewolde Harderwijk Soest en Bilthoven

  Schutting plaatsen in regio Zeewolde, Harderwijk, Soest en Bilthoven is snel en vakkundig gerealiseerd door Reesink Hoveniers.

 • Tuinontwerp en tuinaanleg in Soest

  Tuinontwerp en tuinaanleg in Soest De opdrachtgever wilde graag met ronde en gebogen vormen werken. Dit is op zodanige wijze gedaan dat de vormgeving terugkomt in de hoek van de schutting. Deze Bankiraischutting was al eerder door Reesink Hoveniers geplaatst ter vervanging van een gerooide coniferenhaag. De palen van de schutting zijn gestort in snelbeton […]

 • tuinontwerpen

  Tuinontwerpen Reesink Hoveniers